Важка ракета-носій «Чанчжен-2» успішно стартувала з космодрому Веньчан з новим безпілотним космічним апаратом «Чан’е-5», який вперше за 44 роки має доправити місячну породу на Землю.

Запуск транслювали в Youtube.

Місія тепер має пройти три етапи: успішно досягнути орбіти Місяця, приземлитися на поверхню, а також зібрати зразки та успішно повернути на Землю не менше ніж з 2 кілограмами породи.

Місцем для посадки астрономи обрали ділянку Місяця, поблизу 70-кілометрового вулкана Пік Рюмкера, розташованого в Океані Штормів в північно-західній частині видимої сторони Місяця. Це дозволить зібрати зразки породи віком 1,2 мільярда років.

Місія «Чан’е-5» може допомогти науковцям більше дізнатися про супутник Землі та, можливо, відповісти на питання, які залишилися з попередніх місій. Наприклад, як довго Місяць залишався вулканічно активним і коли його магнітне поле, яке є ключовим фактором захисту будь-якої форми життя від сонячного випромінювання, розсіялось.

Попередні місії «Чан’е» успішно виконали приземлення, однак досі зібрати місячні породи не вдалося.

Якщо ж Китаю вдасться отримати зразки з Місяця, він стане третьою країною, що коли-небудь отримувала породу. Раніше це вдалося тільки США та СРСР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *