При запровадженні нових освітніх програм майже всі заклади вищої освіти орієнтуються на кон’юнктуру ринку.

Про це йдеться в аналітичному звіті «Розвиток систем внутрішнього забезпечення якості в українських закладах вищої освіти», підготовленому Міжнародним фондом досліджень освітньої політики.

У межах дослідження було опитано 183 заклади вищої освіти. Результати опитування показали, що при відкритті нових освітніх програм майже всі заклади вищої освіти (понад 95%) орієнтуються на кон’юнктуру ринку.

Але, за словами авторів дослідження Тараса Фінікова та Віталія Терещука, це не завжди означає реальний аналіз ситуації на ринку праці, а значною мірою орієнтовано на слідування успішним практикам набору студентів в інших закладах вищої освіти (третина закладів дали таку відповідь).

Також велика частка закладів вищої освіти (65%) готова дослухатися до ініціатив з відкриття нових освітніх програм з боку своїх викладачів.

Автори опитування зазначають, що важливою складовою досягнення успіху в сучасній освітній діяльності є готовність йти на ризик, започатковуючи нові програми в тих галузях знань або спеціальностях, які досі не були представлені у практиці закладу.

«Не буде перебільшенням сказати, що до останнього часу така проактивна позиція не була притаманна переважній більшості вітчизняних вишів. Нині, як констатують результати опитування, понад 44% закладів демонструють прагнення «спробувати себе» в інших спеціальностях чи галузях знань», – зазначили автори звіту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *